Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy kapuśniak

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ogon wieprzowy 1 szt
kapusta kiszona 1 woreczek
marchew 2 szt
cebula 1 szt
grzyby suszone 3 szt
kostka rosołowa 3 szt
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
cukier 1 łyżeczka
sos sojowy 1 łyżeczka
przecier pomidorowy 1 łyżeczka
ziemniaki 0,5 kg
woda 4 l
pieczarki 2 szt.
pietruszka 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 3 ziarna
kiełbasa 0,5 laski

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy kapuśniak

Ogon wieprzowy umyć i wsadzić do dużego garnka. Wlać ok. 4-5 l wody i gotować. Kapustę kiszoną opłukać pod zimną wodą aby nie była bardzo kwaśna. Zagotować w osobnym garnku z liściem laurowym i zielem angielskim aż do miękkości kapusty ok. 30min. Nie odcedzać. Do garnka z ogonem dodajemy rosołki marchew pokrojoną w plasterki, cebulę, pieczarki, grzyby suszone, ząbek czosnku, pietruszkę suszoną i pokrojone w kostkę ziemniaki, kiełbasę pokrojoną w kostkę. Gotować do powstania wywaru, woda powinna sporo odparować. Ogon wyciągnąć jak trochę zmięknie i obrać z mięsa które z powrotem należy wrzucić do zupy, a resztę - tłuszcze itp. wyrzucić. Jak ziemniaki będą miękkie i kapusta też wlać kapustę razem z wodą w której się gotowały. Doprawić łyżką cukru i przecieru pomidorowego. Doprawić do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 12.09.2014 16:06
Pyszna zupka, zjadłabym trochę.
jasiek 12.09.2014 15:41
ciekawy sposób

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak