Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowe z kremem kawowo-orzechowym

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

masło 200 gram
mleko 125 ml
cukier 1 szklanka
kakao 4 łyżki
czekolada gorzka 0,5 tabliczki
mąka pszenna 1,5 szklanki
jajko 4 sztuki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Krem

budyń
masło 3/4 kostki
orzechy włoskie
orzechy laskowe
kawa rozpuszczalna
syrop klonowy

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe z kremem kawowo-orzechowym

Ciasto:
kostka masła, 1/2 szklanki mleka, szklanka cukru, 4 łyżki kakao, pół tabliczki dobrej gorzkiej czekolady

Składniki wrzucamy do rondelka i gotujemy na małym ogniu do powstania jednolitej masy.

4 białka ubić ze szczyptą soli.

Po ostudzeniu masy czekoladowej - odlewamy pół szklanki, a do reszty dodajemy 1,5 szklanki mąki, proszek do pieczenia (2 łyżeczki) oraz 4 żółtka.

Ciasto wlewamy na blachę i pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 st.

Krem:
Do budyniu (najlepiej ugotowany w mniejszej ilości mleka, by był gęstszy, smak cappuccino) dodajemy 3/4 kostki masła, 1 opakowanie mielonych orzechów włoskich, 1 opakowanie mielonych orzechów laskowych oraz rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej. Dodajemy również 3 łyżeczki syropu klonowego.

Upieczone ciacho kroimy na pół - smarujemy kremem oraz polewamy pozostałą częścią masy czekoladowej.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak