Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik litewski

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kefir 1,5 szklanki
buraki czerwone 3 szt
botwina 1 pęczek
koperek 1 pęczek
czosnek 3 ząbki
ogórki świeże 2 szt
szczypiorek 1 pęczek
śmietana 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik litewski

Boćwinkę należy dobrze wypłukać i posiekać, buraczki cieniutko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Włożyć do garnka, zalać niedużą ilością wody i dusić ok. 10 min. Odstawić do ostygnięcia. Wymieszać z kefirem i śmietaną, dodać zgnieciony czosnek, szczypiorek, koperek oraz starte na tarce ogórki, posolić i popieprzyć do smaku, odstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać z połówkami jajka na twardo. Smacznego:)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 10.09.2014 09:10
pycha chłodnik
Bernadeta1 09.09.2014 18:42
mój ulubiony chłodnik
bhb8 09.09.2014 17:39
ja lubię zupy na ciepło :)
Agnieszka-87-25 09.09.2014 15:53
lubię to!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak