Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Burger z wędzoną szynką i serem owczym

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bułki hamburgerowe
mielony antrykot 150 gram na osobę
wędzona szynka
ser owczy Ossau-Iraty plasterek na osobę
pomidor malinowy
sałata lodowa
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
majonez
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Burger z wędzoną szynką i serem owczym

Mięso w misce mieszamy ze szczyptą soli i pieprzem kajeńskim (1/4 łyżeczki na osobę). Formujemy burgery nieco większe od bułki (po 150 g każdy). Tak w średnicy ze 2 cm większe. Podczas smażenia się skurczą i wtedy będą idealnie wielkości bułki. W środku, przed smażeniem, robimy wgłębienie. W trakcie smażenia kotlety się wybrzuszają więc wgłębienie zniknie i burgery będą idealnie płaskie.
Smażymy na dobrze rozgrzanej suchej patelni przez 4-5 minuty z każdej strony. I odkładamy na talerz na 3-4 minuty żeby mięso odpoczęło.

Sałatę rwiemy na kawałki, pomidora kroimy na plasterki. Majonez (3-4 łyżeczki na osobę) mieszamy z pieprzem kajeńskim (1/3 łyżeczki na osobę).

Plasterki szynki układamy na blasze do pieczenia. Układamy również przekrojone na pół bułki. Pieczemy ok. 4 minuty w dobrze rozgrzanym piekarniku (najlepiej z funkcją grilla).

Majonezem smarujemy obie połówki bułki, na spodzie układamy sałatę i plasterki pomidora. Na to kładziemy burgera, na niego ser, szynkę i przykrywamy górną połową bułki.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak