Burger z pieczoną golonką wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Burger, w którym klasyczną wołowinę zastąpiłem mięsem z pieczonej golonki. Soczyste, delikatne mięso idealnie komponuje się z wszystkimi dodatkami. Sprawdźcie sami!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sałatka

  • kapusta biała

    1/2 główki
  • rzodkiewki pęczek

    1 sztuka
  • marchewka

    1 sztuka
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • zielona cebulka

    1 sztuka
  • ogórki konserwowe Smak

    12 sztuk
  • Cebulka perłowa marynowana Smak

    40 sztuk
  • Musztarda francuska Prymat

    2 łyżeczki
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

    do smaku
  • śmietana 18%

    100 gramów
  • majonez

    100 gramów

Golonka

  • golonka (pieczona)

    6 plastrów
  • masło

    1 łyżeczka
  • Estragon suszony Prymat

    1 szczypta
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

    do smaku
  • miód lipowy

    2 łyżeczki

Dodatki

  • chrzan jabłkowy Smak

  • Cebula suszona Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przepis na bułki do burgerów znajdziecie tutaj:

https://www.doradcasmaku.pl/blog-jak-przygotowac-bulki-do-burgerow-przepis-na-burgery.-obejrzyj-wideo-6794

 

Sałatka:

1. Do miski włożyć drobno pokrojoną białą kapustę, marchewki obrane i starte na długie i cienkie paski, pokrojone rzodkiewki, pokrojoną cebulkę dymkę i doprawić solą.

2. Następnie dodać majonez, kwaśną śmietanę, musztardę francuską, cebulkę perłową oraz pokrojone w plasterki ogóreczki konserwowe.

3. Całość wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 30 minut.

 

Golonka:

1. Upieczoną golonkę pokroić w cienkie plastry, a następnie podsmażyć na rozgrzanej patelni z masłem.

2. Kiedy golonka nabierze złotego koloru dodać miód lipowy oraz doprawić suszonym estragonem i świeżo zmielonym pieprzem kolorowym.

 

Burger:

1. Spód ciepłej bułki hamburgerowej wysmarować chrzanem jabłkowym, następnie wyłożyć 2 łyżki chrupiącej sałatki, a na górę ułożyć delikatną golonkę.

2. Całość posypać suszoną cebulą i przykryć górną częścią bułki hamburgerowej.

Smacznego!

Jeżeli uwielbiacie golonkę, sprawdźcie koniecznie przepis na:

pieczoną golonkę z opiekanymi ziemniaczkami

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat