Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

faszerowane pomidory

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pomidory 4 szt
czosnek z oliwkami Smak 2 ząbki
masło 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
olej 2 łyżki
ser feta 150 g
bazylia świeża 3 listki
natka pietruszki 1 łyżeczka
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: faszerowane pomidory

Kroki postępowania

1
3-4 większe pomidory umyć, wydrążyć środki, posolić od środka i najlepiej położyć je na chwilę do góry nogami, aby sok wyleciał.
Krok 1 - faszerowane pomidory foto
2
Następnie przygotowujemy farsz. Do miski wsypujemy 150g fety, posiekany czosnek, dodajemy przyprawy i bazylię, 2 łyżki masła oraz około 4 łyżki bułki tartej. Dodatkowo kroimy też daszki pomidorów na małą kosteczkę i dodajemy do masy.
Krok 2 - faszerowane pomidory foto
3
Masę przekładamy do wydrążonych środków, całość popieprzyć do smaku, oblać delikatnie olejem oraz pozostałościami soku z wydrążonych środków.
Krok 3 - faszerowane pomidory foto
4
W zależności od sposobu pieczenia (grill lub piekarnik) wybieramy żaroodporne naczynie, bądź blachę. Na grillu potrawę pieczemy około 15 minut, natomiast w piekarniku około 25-30 minut w 180*C.
Krok 4 - faszerowane pomidory foto
5
Gotowe pomidory przekładamy na talerze. Smacznego!!
Krok 5 - faszerowane pomidory foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak