Włoski tort makaronowy

Włoski tort makaronowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • makaron spaghetti

    500 g
  • jajka

    2 szt
  • śmietana 18 proc

    1/2 szkl

WARSTWA CZERWONA

  • cebula

    1 szt
  • przecier pomidorowy

    1 szkl
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • słodka papryka Prymat

    1 łyżeczka
  • bazylia

    1 łyżka
  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • oliwa z oliwek

WARSTWA BIAŁA

  • filet z indyka

    400 g
  • ser feta

    200 g
  • oliwa z oliwek

WARSTWA ZIELONA

  • szpinak mrożony

    450 g
  • ząbki czosnku

    3 szt
  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • oliwa z oliwek

DEKORACJA

  • mozzarella w kulce

    1 szt
  • oliwki czarne Smak

  • pomidorki koktajlowe

  • ser feta

    70 g
  • oliwa z oliwek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Włoski tort makaronowy
W miseczce roztrzepać śmietanę z jajkami i odstawić. Każdą warstwę w torcie najlepiej robić na 3 patelniach.
Krok 2 - Włoski tort makaronowy
WARSTWA CZERWONA: cebulę pokroić drobno i usmażyć oliwie z oliwek. Wlać przecier pomidorowy, koncentrat. Jeżeli sos będzie rzadki należy go trochę pogotować do odpowiedniej konsystencji, przyprawić. Wystudzić i dodać 1/3 mieszanki jajecznej. Wymieszać.
Krok 3 - Włoski tort makaronowy
WARSTWA BIAŁA: filet z indyka pokroić i usmażyć na oliwie z oliwek. Wrzucić do rozdrabniacza. Do mięsa dodać ser feta i wlać 1/3 mieszanki jajecznej. Wszystko razem wymieszać.
Krok 4 - Włoski tort makaronowy
WARSTWA ZIELONA: szpinak usmażyć na oliwie z oliwek. Jeżeli był wcześniej mrożony należy dobrze zredukować wodę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Zmiksować w blenderze na puree. Na koniec wlać resztę mieszanki jajecznej.
Krok 5 - Włoski tort makaronowy
Makaron ugotować w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu al dente. Ciepły, ale nie gorący podzielić na trzy części. Jedną część wymieszać z sosem pomidorowym.
Krok 6 - Włoski tort makaronowy
Drugą część wymieszać z mięsem.
Krok 7 - Włoski tort makaronowy
Trzecią część ze szpinakiem. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować oliwą lub masłem. Wyłożyć warstwę pomidorową, dokładnie dociskając do dna. Następnie warstwę białą i na koniec zieloną lekko dociskając.
Krok 8 - Włoski tort makaronowy
Wierzch przykryć folią aluminiową i piec w temperaturze 180*C przez 20 minut. Po tym czasie wyjąć tort, zdjąć folię i posypać pokruszonym serem feta. Ułożyć plasterki mozzarelli, oliwki, przekrojone pomidorki koktajlowe. Pomidorki posmarować oliwą z oliwek. Zapiekać jeszcze przez 10-15minut. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (59)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

as28

19.06.2017 22:45
fajny pomosł

Agnieszka-87-25

19.05.2017 18:48
tort niesamowity - świetna kolorystyka

IZABELA29

13.05.2017 17:06
Swietnie wygląda

cookingangelika

01.04.2017 12:39
swietny pomysl

bietka

16.12.2016 09:14
smaczny torcik :)

kucharz11

18.10.2016 07:14
pyszna propozycja

halina17

22.08.2016 19:36
Smacznie wygląda , dobry przepis :)

Małgorzata92

18.04.2016 10:17
Świetny przepis :)

KORAL

12.03.2016 12:30
Wygląda super....:)

Malgorzata549

11.03.2016 14:59
oryginalny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat