Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab dojrzewający

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 3 kg
sól 2 łyżki
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 2 łyżki
pieprz 2 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 1 łyżka
cukier 4 łyżki
papryka mielona 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Schab dojrzewający

Wymieszać wszystkie przyprawy i natrzeć nimi 2 kawałki schabu po 1,5 kg włożyć do blaszki i wstawić do lodówki na 3 dni, obracać 2 razy dziennie, za każdym razem jak sie obróci posypać solą czosnkową i pieprzem z solą w młynku i tak przez 3 dni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 80 stopni na ruszcie, na dole postawić blaszkę, suszyć 1 godz. zmniejszyć temp. do 50 stopni, włączyć termo obieg i suszyć 4 godziny. Obwiązać sznurkiem i powiesić na kilka dni, potem wstawić do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 23.02.2016 22:31
Wygląda niesamowicie! Muszę wypróbować!!!
Margo1 18.11.2014 16:31
wygląda rewelacyjnie , nie robiłam nigdy takiego
Ada-Gaba 09.11.2014 22:21
pyszna wędlinka
erym 21.09.2014 13:12
ale apetycznie wyglada, ludzie jakie wy cuda w domu potraficie przyrzadzac, no szok!
barbara11561 08.09.2014 17:41
pysznie wygląda,takim sposobem jeszcze nie robiłam:)
DorotaZ 06.09.2014 13:15
rewelacja:)
magdziorka6 28.08.2014 13:17
warto taki domowy schabik przygotować
Habibi 28.08.2014 13:12
Ja dotąd suszyłam zawsze w uchylonym lekko oknie przez kilka dni - bardzo lubimy taką wędlinkę :)
Triss 28.08.2014 12:32
super schab.:)
mysliwy
mysliwy 28.08.2014 11:25
Domowa wędlina nie ma sobie równych!
Kulinarna Ja 28.08.2014 11:25
smacznie wygląda, ja suszę schab w pończoszce, ale może wypróbuję Twój pomysł!
paula191919 28.08.2014 10:44
Coś niesamowitego!
dwa pokoje z kuchnią 28.08.2014 10:16
rewelacja!! masz może u siebie w księdze jeszcze jakieś inne przepisy na domowe wedliny i kiełbasy?
xjustynka89x 28.08.2014 10:10
extra wędlinka:)
dodi 28.08.2014 09:30
pysznie wygląda
Ola1984 28.08.2014 09:22
Od kilku lat robię taki schabik - jest pyszny.
PaniMISIOWA 28.08.2014 09:16
wspaniały!
Noruas 28.08.2014 09:05
pycha, zawsze chciałam umieć takie robić
w mojej kuchni 28.08.2014 09:02
najlepsze domowe jedzonko...
Lis 28.08.2014 08:54
Apetyczny schabik:)
engie23 28.08.2014 08:30
smacznie wygląda
olkaaa 28.08.2014 07:48
muszę spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak