Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syrop miętowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięta 30 gałązek
cukier 500 g
woda mineralna 1,5 l
cytryna 1/2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Syrop miętowy

Kroki postępowania

1
Miętę myjemy i związujemy nitką. Wodę zagotowujemy z cukrem aż całkowicie się rozpuści. Wyciskamy sok z cytryny i wrzucamy wyciśniętą cytrynę do syropu.
Krok 1 - Syrop miętowy foto
2
Związane gałązki mięty umieszczamy w gorącym syropie tak aby były całkowicie przykryte. Pozostawiamy pod przykryciem na dobę.
Krok 2 - Syrop miętowy foto
3
Po tym czasie wyciągamy mięte i całość przecedzamy. Butelki sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C. Syrop ponownie zagotowujemy i gorący rozlewamy do wysterylizowanych butelek. Zakręcamy. Nie potrzeba pasteryzować.
Krok 3 - Syrop miętowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 31.08.2014 16:30
taki syrop to dla mnie :)
Ola1young 22.08.2014 09:56
na pewno jest pyszny
gacopierz23 21.08.2014 15:04
muszę spróbować
ada.la 19.08.2014 18:58
ciekawy przepis na miete
noninka77 19.08.2014 18:07
Świetny przepis :)
Jadwiga/Jaga85 19.08.2014 16:49
Pyszny musi być!
as28 19.08.2014 16:21
fajny syrop mietowy
Stenka 19.08.2014 14:47
nigdy nie robiłam a mam dużo mięty w ogrodzie, a zimą taki syropek się przyda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak