Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marchewkowa krucha szarlotka

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 250 g
masło 150 g
starta marchewka 180 g
jajko 1 szt
brązowy cukier 40 g
skórka pomarańczowa kandyzowana 3 łyżki
sok z pomarańczy 4 łyżki
proszek do pieczenia 0/5 łyżeczki

dodatkowo

jabłka antonówka 2 kg
cynamon 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Marchewkowa krucha szarlotka

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

Mieszamy z cukrem i siekamy z masłem i jajkiem.

Dodajemy startą marchewkę, skórkę kandyzowaną i sok z pomarańczy i zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto.
Dzielimy je na 2 części i wkładamy na 10 minut do zamrażarki.

Schłodzone rozwałkujemy i jedną częścią wykładamy formę (użyłam formę o średnicy ok. 30 cm).
Krok 1 - Marchewkowa krucha szarlotka foto
2
Na ciasto ścieramy obrane jabłka i posypujemy je cynamonem.

Przykrywamy drugą warstwą rozwałkowanego ciasta.

Możemy powycinać w nim wzorki bądź ułożyć paseczki.
Krok 2 - Marchewkowa krucha szarlotka foto
3
Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.

Podajemy posypane cukrem pudrem.

Smacznego :)
Krok 3 - Marchewkowa krucha szarlotka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Natalija 17.08.2014 13:50
apetyczne :)
w mojej kuchni 16.08.2014 09:19
takie ciasta to lubię...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak