Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie z sosem pieczeniowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kluski

ziemniaki 1 kg
żółtko jajek 1 szt
sól 1 łyżeczka
mąka pszenna
mąka ziemniaczana

Sos

mięso wieprzowe 1/2 kg
cebula 1 szt
olej 2 łyżki
curry 1/2 łyżeczki
sól szczypta
pieprz szczypta
ziele angielskie 3 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
kostka rosołowa 1/2 szt
woda 1-2 szkl
mąka pszenna 1-2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie z sosem pieczeniowym

Kluski:
Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praske do miski, ciepłą ziemniaczana masę wyrównujemy i wyjmuje 1/4 z miski na bok, w to miejsce wsypujemy 3/4 wysokości mąki ziemniaczanej, reszte uzupełniamy mąką pszenną, dodajemy sól, żółtko i wyrabiamy na gładka mase łacznie z tą odłożoną częscia ziemniaków. Formujemy kulki, lekko spłaszczamy i robimy dziurkę.
Wodę solimy i gotujemy.na wrzątek wrzucamy delikatnie kluski, zmniejszamy gaz i gotujemy od wypłynięcia 5 minut i wyjmujemy.
Sos:
Na rozgrzaną patelnię wkładam pokrojoną w kostkę wieprzowinę, posypuję solą, pieprzem i słodką papryką. Mięso smażę dotąd, aż zarumieni się na ciemno, często obracam, aby mięso się nie przypaliło. Pod koniec smażenia dodaję drobno posiekaną cebulę i podsmażam ją. Przekładam mięso z cebulą do rondelka z gorącym bulionem, liściem laurowym oraz zielem angielskim. Przykrywam garnuszek i gotuję całość na niewielkim ogniu. Dodaję do smaku curry, sól i pieprz. Zagęszczam całość mąką. Gotuję jeszcze ok. 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak