Przepis i sposób przygotowania na: Wietnamska wieprzowina w karmelu
Przygotować karmel, do garnuszka dodać cukier i wodę. Podgrzewać aż cukier się rozpuści i powstanie gęsty karmel.
Wieprzowinę pokroić w kostkę. Dymkę pokroić w plastry (tylko jej biała część, szczypior zostawić do posypania dania) a czosnek
posiekać. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć cebulkę dymkę oraz czosnek ok. 1 min. Następnie dodać wieprzowinę oraz sos sojowy oraz karmel.
Całość podsmażyć aż mięso nie będzie surowe. Następnie dodajemy sos rybny,ocet ryżowy, chili, cynamon, cukier oraz 1,5 szklanki wody.
Zmniejszamy ogień i dusimy mięso ponad godzinę, od czasu do czasu sprawdzając czy mięso potrzebuje trochę wody.
Ugotować ryż według instrukcji na opakowaniu. Pod koniec gotowania mięsa, zwiększyć gaz i dodać śmietankę 30% lub mleko kokosowe.
Wymieszać i podgotować ok .2 minuty.
Podawać z ryżem, posypać danie szczypiorem oraz sezamem.