odc. 33 Doradca Smaku

Doradca Smaku III, odc. 33: Pieczony schab z gruszką i sosem chrzanowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • schab bez kości

    70 dag
  • koper włoski

    1 szt.
  • gruszka

    1 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • cydr

    250 ml
  • rosół z kury

    250 ml
  • oliwa

Sos chrzanowy

  • cydr

    250 ml
  • rosół z kury

    250 ml
  • chrzan tarty

    150 g

Do smaku

  • Imbir mielony Prymat

  • Przyprawa do pieczeni i mięs duszonych Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 33: Pieczony schab z gruszką i sosem chrzanowym foto
Schab posypujemy z każdej strony przyprawą do pieczeni oraz imbirem. Następnie polewamy oliwą i wklepujemy w mięso.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 33: Pieczony schab z gruszką i sosem chrzanowym foto
Schab obsmażamy z każdej strony na patelni z rozgrzanym olejem, przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy tłuszczem z patelni.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 33: Pieczony schab z gruszką i sosem chrzanowym foto
Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190̊C na około 30 minut. W połowie pieczenia odwracamy mięso na drugą stronę. Na 10 minut przed wyjęciem, przykrywamy naczynie folią aluminiową i kontynuujemy pieczenie.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 33: Pieczony schab z gruszką i sosem chrzanowym foto
Koper włoski obieramy, wycinamy twardy środek, a pozostałą część siekamy w drobne piórka. Gruszkę obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dość grubą kostkę.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 33: Pieczony schab z gruszką i sosem chrzanowym foto
W garnku podgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojony koper, a następnie 1,5 - 2 całe ząbki czosnku. Po około 2-3 minutach wlewamy ½ cydru i odparowujemy. Gdy połowa cydru odparuje, wlewamy ½ rosołu z kury. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i dalej odparowujemy na małym ogniu. Na koniec dodajemy pokrojoną gruszkę i jeszcze chwilę gotujemy.
Krok 6 - Doradca Smaku III, odc. 33: Pieczony schab z gruszką i sosem chrzanowym foto
Sos chrzanowy:
Do oddzielnego garnka wlewamy ½ cydru oraz ½ rosołu z kury. Odparowujemy do połowy. Dodajemy chrzan tarty i odparowujemy, aż sos zgęstnieje.
Krok 7 - Doradca Smaku III, odc. 33: Pieczony schab z gruszką i sosem chrzanowym foto
Gotowy schab wyjmujemy z piekarnika i kroimy w plastry. Kawałki schabu układamy na koprze z gruszką i polewamy sosem chrzanowym.
Doradca Smaku
Sos możemy zagęścić wedle własnych preferencji.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat