Chlebek Eli

Chlebek Eli

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka poznańska

    1 kg
  • drożdże świeże

    50 g
  • zakwas żytn

    1/2 słika po dżemie
  • słonecznik łuskany

    1 szklanka
  • siemię lniane

    3 łyżki
  • sezam

    3 łyżki
  • sól

    1 łyżka
  • cukier

    1 łyżka
  • woda

    1 (ciepła)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do przesianej mąki dodać sól,słonecznik,siemię,sezam i wymieszać.W 1/2 litra wody rozpuścić drożdże i cukier.Wlać do mąki z dodatkami,dodać zakwas,wlewać stopniowo wodę(nie od razu całą,bo może być za dużo) i dokładnie wymieszać.Oprószyć mąką,przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Ciasto po wyrośnięciu jest dość wolne.Dwie podłużne formy babkowe wysmarować margaryną.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wymieszać i przełożyć do foremek.Ciasto wyrównać dłonią zwilżoną wodą i włożyć do zimnego piekarnika.Ustawić temperaturę 50 stopni na 30 minut.Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze 1 godzinę.Smacznego!

Zakwas:wsypać mąkę żytnią żurkową do słoika po dżemie,dolać 3 łyżki gotowego zakwasu na żurek i dolać ciepłej wody.Zakwas musi być gęsty,prawie papkowaty.Zakwas zostawić w cieple na 2-3 dni.Przechowywać w zakręconym słoiku w lodówce.Po ubraniu 1/2 słoika uzupełnić do pełna i dalej można przechowywać w lodówce,aż do następnego wypieku chleba,zawsze uzupełniając do pełnego słoika.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

stokrotka

15.04.2011 09:39
świetny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat