Sposób przygotowania

Schab myjemy, suszymy i wkładamy do siatki wędliniarskiej.
Czosnek przeciskamy przez praskę, pieprz kolorowy, jałowiec i liść laurowy zgniatamy w moździerzu i łączymy z resztą przypraw. I taką mieszanką dokładnie nacieramy schab.
Mięso wkładamy do słoika i chowamy na 8-12 godzin do lodówki. Po tym czasie pasteryzujemy i po ostygnięciu chowamy do lodówki na około 2 dni aż wokół mięsa wytworzy się przyjemna galareta.

Zastosujemy wielokrotną pasteryzację według Jakuba Kuronia:
Słoje o wielkości 500 ml (i mniejsze) gotujemy wraz z zawartością 60 minut. Następnego dnia pasteryzację powtarzamy, ale już tylko przez 40 minut. Trzeciego dnia robimy to samo przez 30 minut.
Przy słojach 1 litrowych czas ten wynosi odpowiednio 90, 60 i 45 minut. Przy większych słojach, o pojemności 1,5 litra: 120, 80, 60 minut.
Pierwsza pasteryzacja daje nam trwałość produktu do 1 miesiąca, przy konieczności przechowywania w temperaturze poniżej 10 stopni. Druga przedłuża trwałość do 6 miesięcy, ale nadal przy konieczności trzymania w niskiej temperaturze. Trzecia natomiast pozwala przechowywać produkt również 6 miesięcy, ale już nawet bez chłodzenia (czyli np. w kuchennej szafce).

Porada autora

Zamiast schabu użyć inne mięso, np. karkówkę, boczek, łopatkę, itp.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    Wow, ależ apetycznie wygląda !
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Renataj

    Interesujący pomysł i bardzo apetyczny efekt.
  • 0
    original
    Opublikowano

    wwwiolka

    Bardzo fajny przepis.
  • 0
    7
    Opublikowano

    luna76

    rewelacyjny !!!!!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Lidzia

    Super, zapisuję przepis.
  • 0
    original
    Opublikowano

    kloruś

    wygląda smakowicie... chętnie bym się poczęstowała :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Motorek

    Uwielbiam takie mięska
  • 0
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Nie robiłam takiego mięska ale wygląda bardzo apetycznie.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Wygląda fantastycznie!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ola1young

    pyszne zapasy domowe :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    dodi

    apetycznie wyglada
  • 0
    original
    Opublikowano

    magdziorka6

    wygląda świetnie muszę się podjąć i zrobić takie mięsko
  • 0
    original
    Opublikowano

    Klausia

    słyszałam wielokrotnie o tej metodzie, ale jeszcze nie próbowałam :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kuklik

    co domowe to domowe
  • 0
    10681904_706445169446875_1039127457_n
    Opublikowano

    wioleczka83

    rewelacyjny pomysł na mięso
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Mistan

    Jadam w domu, więc słoik nie jest mi potrzebny....

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !