Mięso ze słoika

Ali

Ali

Mięso ze słoika

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab

    500 g
  • sól peklowa

    10 gram
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1/4 łyżeczki
  • kminek Prymat

    1/4 łyżeczki
  • czosnek

    1 ząbek
  • majeranek Prymat

    1 łyżeczka
  • pieprz zielony

    1/2 łyżeczki
  • liść laurowy

    1 sztuka
  • pieprz kolorowy ziarnisty

    kilka ziaren
  • owoc jałowca

    2 ziarna
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Schab myjemy, suszymy i wkładamy do siatki wędliniarskiej.
Czosnek przeciskamy przez praskę, pieprz kolorowy, jałowiec i liść laurowy zgniatamy w moździerzu i łączymy z resztą przypraw. I taką mieszanką dokładnie nacieramy schab.
Mięso wkładamy do słoika i chowamy na 8-12 godzin do lodówki. Po tym czasie pasteryzujemy i po ostygnięciu chowamy do lodówki na około 2 dni aż wokół mięsa wytworzy się przyjemna galareta.

Zastosujemy wielokrotną pasteryzację według Jakuba Kuronia:
Słoje o wielkości 500 ml (i mniejsze) gotujemy wraz z zawartością 60 minut. Następnego dnia pasteryzację powtarzamy, ale już tylko przez 40 minut. Trzeciego dnia robimy to samo przez 30 minut.
Przy słojach 1 litrowych czas ten wynosi odpowiednio 90, 60 i 45 minut. Przy większych słojach, o pojemności 1,5 litra: 120, 80, 60 minut.
Pierwsza pasteryzacja daje nam trwałość produktu do 1 miesiąca, przy konieczności przechowywania w temperaturze poniżej 10 stopni. Druga przedłuża trwałość do 6 miesięcy, ale nadal przy konieczności trzymania w niskiej temperaturze. Trzecia natomiast pozwala przechowywać produkt również 6 miesięcy, ale już nawet bez chłodzenia (czyli np. w kuchennej szafce).
Ali
Zamiast schabu użyć inne mięso, np. karkówkę, boczek, łopatkę, itp.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Mistan

26.12.2014 18:25
Jadam w domu, więc słoik nie jest mi potrzebny....

wioleczka83

21.10.2014 22:45
rewelacyjny pomysł na mięso

kuklik

07.08.2014 19:45
co domowe to domowe

Klausia

07.08.2014 19:11
słyszałam wielokrotnie o tej metodzie, ale jeszcze nie próbowałam :)

magdziorka6

07.08.2014 14:25
wygląda świetnie muszę się podjąć i zrobić takie mięsko

dodi

07.08.2014 11:05
apetycznie wyglada

Ola1young

07.08.2014 10:14
pyszne zapasy domowe :)

Anna169Hosz

07.08.2014 09:48
Wygląda fantastycznie!

ben-ka

07.08.2014 09:42
Nie robiłam takiego mięska ale wygląda bardzo apetycznie.

Motorek

07.08.2014 09:31
Uwielbiam takie mięska

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat