Kopytka

Kopytka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    900 g
  • ser śmietankowy

    300 g
  • mąka

    2 szklanki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • masło

    3 łyżki
  • jajko

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości, studzimy obieramy,dodajemy ser i rozgniatamy wszystko dokładnie praską.
Posypujemy stolnicę mąką, wykładamy ziemniaki i ser, robimy wgłębienie, w które wbijamy jajko, przesiewamy ⅔ ilości mąki, dodajemy sól i szybko zagniatamy ciasto, Do ciasta dajemy tyle mąki, aby uzyskać konsystencję, którą można pokroić nożem.
Na blacie rozsypujemy resztę mąki, robimy wałki z ciasta i kroimy nożem kopytka. Gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie i wyjmujemy po 2-3 minutach od wypłynięcia na wierzch. Podsmażamy na maśle.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IwonaKa

29.08.2013 19:27
bardzo lubię kopytka,Twoje wyglądają smakowicie

Dorian

25.06.2012 07:53
lubie

gacopierz23

30.12.2011 15:48
lubię z cynamonem

malaczarna23

28.12.2011 17:38
lubię

tomek18

28.12.2011 17:12
super

Magdalena80

24.08.2011 23:30
mniam mniam...

angelika14

24.08.2011 17:29
dawno nie jadlam

agataw1990

08.08.2011 13:59
pycha, dawno nie jadlam

agataw1990

08.08.2011 13:59
pycha, dawno nie jadlam

agataw1990

08.08.2011 13:59
pycha, dawno nie jadlam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat