Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb orkiszowo-pszenno-żytni z wieloma ziarnami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna typ 650 100 gram
mąka pszenna typ 2000 100 gram
mąka orkiszowa 200 gram
mąka żytnia 200 gram
woda 400 ml
sezam 50 gram
siemię lniane 50 gram
słonecznik łuskany 50 gram
miód 2 łyżki
sól 2 łyżeczki
olej 1 łyżka
drożdże suche 10 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb orkiszowo-pszenno-żytni z wieloma ziarnami

Najpierw ziarna namaczamy w wodzie, niech poleżą sobie z godzinę. A potem do tego dodajemy całą resztę. I wyrabiamy ręcznie przez 15 minut, albo jakieś 7-10 minut mikserem. Ciasto będzie się strasznie lepiło do dłoni. Ale takie ma być. Po wyrobieniu zostawiamy pod przykryciem na ok. 1 godzinę, aż podwoi objętość. Po tym czasie przekładamy do foremki i znowu zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na około 40 minut (to znaczy aż znowu podwoi objętość).
Pieczemy (grzałki góra-dół) 30 minut w 200 stopniach. Po tym czasie ostrożnie wyjmujemy z formy i wstawiamy na termoobieg jeszcze na 15 minut. Studzimy na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak