Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa Cebulowa - odwiedziny Francji

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 2 łyżki
oliwa 2 łyżki
cebula biała 800 gram
czosnek ząbki 3 sztuki
cukier 1,5 łyżeczki
mąka pszenna 2 łyżki
tymianek 1 łyżeczka
wino białe wytrawne 130 ml
bulion wołowy 0,75 ml
bulion drobiowy 0,75 ml
bagietka 12 kromek
ser żółty do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku

Porada

Oryginalny przepis zupy francuskiej głosi, że po nalaniu do miseczek żaroodpornych zupy, na wierzch kładziemy grzanki, całość posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku aż ser się delikatnie przypiecze. Ja jednak robię ją po swojemu ;)

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa Cebulowa - odwiedziny Francji

Kroki postępowania

1
Cebulę myjemy, obieramy i kroimy w talarki.
Krok 1 - Zupa Cebulowa - odwiedziny Francji foto
2
Czosnek ścieramy na drobnej tarce, dodajemy cukier oraz tymianek
Krok 2 - Zupa Cebulowa - odwiedziny Francji foto
3
W garnuszku podgrzewamy masło z oliwą. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę. Smażymy całość na małym ogniu (czas to podstawa przy zupie cebulowej - cierpliwości :) ). Gdy cebula się zeszkli dodajemy czosnek, cukier oraz tymianek i nadal smażymy na małym ogniu. Często mieszamy. Smażymy w tym kroku całość około 30 minut.
Krok 3 - Zupa Cebulowa - odwiedziny Francji foto
4
Gdy cebulka będzie już miękka i delikatnie zacznie się karmelizować pokazując swój brązowy kolor dodajemy mąkę i smażymy na większym ogniu stale mieszając. Pilnujemy aby się nie przypaliło, w razie potrzeby dodajemy odrobinę oliwy z oliwek lub masła. Całość powinna zbrązowieć.
Krok 4 - Zupa Cebulowa - odwiedziny Francji foto
5
Dodajemy wino i dusimy cebulkę aż wino odparuje.
Krok 5 - Zupa Cebulowa - odwiedziny Francji foto
6
Po odparowaniu wina całość zalewamy bulionem wołowym i drobiowym. Gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Warto gotować na wolnym ogniu gdyż nie zrobi nam się wtedy piana i nie będzie trzeba jej zbierać.

Pod koniec doprawiamy pieprzem i solą.

Z bagietki robimy grzanki, wierzch obsypujemy startym żółtym serem (lub darujemy sobie ser jeśli liczymy kalorie ;) ). Można delikatnie podgrzać w mikrofali aby ser się roztopił.

Polecam zamianę tradycyjnej bagietki na bułeczki czosnkowe :)

SMACZNEGO :)

Bulion warto zrobić samemu jednak jest też wersja dla tych bardziej leniwych (2 kostki wołowe, 1 kostka drobiowa i 1,5l wrzątku).
Krok 6 - Zupa Cebulowa - odwiedziny Francji foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 16.10.2015 19:44
na pewno wspaniale smakuje
romanrafal
romanrafal 17.08.2014 07:32
pyszna zupka
Zdzisław 05.08.2014 09:10
dla mnie smaczna zupa na obiad
Renata9 03.08.2014 17:55
bardzo smaczna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak