odc. 18 Doradca Smaku

Doradca Smaku III, odc. 18: Ryby w sosie chrzanowo-koperkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • łosoś

    70 g
  • halibut

    70 g

Sos koperkowo-chrzanowy

  • szalotka

    2 szt.
  • wino białe wytrawne

    100 ml
  • sok z cytryny

    2 szt.
  • chrzan tarty

    2 łyżeczki
  • masło

    50 g
  • śmietana kremowa 30% lub 36%

    100 ml
  • oliwa

Do smaku

  • Koperek suszony Prymat

  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 18: Ryby w sosie chrzanowo-koperkowym foto
Sos koperkowo-chrzanowy: szalotki siekamy w drobne piórka i lekko szklimy w garnku na odrobinie masła ( ok. 1 minutę). Dolewamy białe wino oraz niewielką ilość soku z cytryny i redukujemy na małym ogniu. Następnie dodajemy śmietanę i gotujemy przez chwilę razem.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 18: Ryby w sosie chrzanowo-koperkowym foto
Po chwili dodajemy koper suszony, chrzan oraz dwie łyżeczki masła. Mieszamy. Ilość chrzanu i masła, które dodamy do sosu, zależy od naszych preferencji. Jeśli chcemy, żeby sos miał ostrzejszy smak dodajmy więcej chrzanu. Sos gotujemy bardzo krótko, aby masło się nie rozdzieliło. Sos nie może gotować się. Na koniec możemy dodać odrobinę soli.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 18: Ryby w sosie chrzanowo-koperkowym foto
Łososia, halibuta, dorsza oraz krewetki płuczemy i osuszamy z nadmiaru wody. Posypujemy z każdej strony suszonym koperkiem oraz pieprzem cytrynowym. Skrapiamy oliwą z oliwek.
Ryby i krewetki smażymy lekko na patelni – w środku powinny pozostać na wpół surowe. Do smażenia używamy tylko oliwę, którą ryby zostały skropione. Podczas smażenia solimy, przekładamy do naczynia żaroodpornego i odstawiamy na kilka minut.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 18: Ryby w sosie chrzanowo-koperkowym foto
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190°C. Naczynie z rybami wstawiamy do gorącego piekarnika na około 2 minuty. Po tym czasie naczynie wyjmujemy, ryby osuszamy z nadmiaru tłuszczu, przekładamy na talerz i polewamy sosem koperkowo-chrzanowym.
Danie można udekorować świeżym koperkiem.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 18: Ryby w sosie chrzanowo-koperkowym foto
Danie można udekorować świeżym koperkiem.
Doradca Smaku
Przy smażeniu szalotki do sosu uważajmy, aby się nie zeszkliła i nie zmieniła koloru. Sos powinien pozostać biały.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Doradca Smaku 15.05.2015 10:04
@Proszek01, proporcje chrzanu zostały zmienione. Pozdrawiamy.
Galilo 08.04.2015 16:50
Bardzo fajne danie. Żona wystawiła najlepsze referencje. Ja podałem z ryżem i lampką wina. Polecam.
proszek01 08.03.2015 22:53
Ryba OK, ale sos ma chyba pomylone proporcje. Jesteście pewni, że do sosu należy dodać sok z dwóch cytryn i 5 łyżek chrzanu? Dodałem znacznie mniej niż podane powyżej, a i tak wyszło bardzo kwaśno i chrzanowo. Pozdrawiam
Agnieszka-87-25 18.02.2015 16:23
smaczności!
Pietruszka 18.02.2015 16:02
pyszna rybka
w mojej kuchni 18.02.2015 15:41
ale rarytas do zjedzenia podano...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat