Doradca Smaku III, odc. 8: Gulasz cielęcy z białym sosem

odc. 8 Doradca Smaku

Doradca Smaku III, odc. 8: Gulasz cielęcy z białym sosem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udziec cielęcy

    800 g
  • marchewki

    3 szt.
  • cebula

    2 szt.
  • por

    1 szt.
  • seler naciowy

  • pieczarki

    100 g
  • liść laurowy

  • ziele angielskie całe

  • tymianek

  • kapary

    10 g
  • mąka pszenna

    80 g
  • masło

    80 g
  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 8: Gulasz cielęcy z białym sosem foto
Dwie marchewki, seler naciowy, por i cebulę kroimy w gruba kostkę.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 8: Gulasz cielęcy z białym sosem foto
Cielęcinę kroimy w grubą kostkę, wrzucamy do garnka z zimną wodą i gotujemy przez chwilę, żeby oczyścić mięso. Gdy woda zacznie wrzeć, odcedzamy mięso, wylewamy wodę i ponownie wkładamy mięso do garnka. Do mięsa dodajemy pokrojone marchewki, seler naciowy pora oraz cebulę. Całość zalewamy czystą wodą, dodajemy liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, tymianek oraz sól do smaku. Wstawiamy na mały ogień i zagotowujemy. Gotujemy tak długo, aż mięso będzie miękkie.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 8: Gulasz cielęcy z białym sosem foto
W trakcie gotowanie mięsa, pozostałą marchewkę kroimy w cienkie plastry i podgotowujemy w osolonej wodzie. Pieczarki myjemy, dzielimy na ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy na nim pieczarki, doprawiając solą i pieprzem.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 8: Gulasz cielęcy z białym sosem foto
W oddzielnym garnku przygotowujemy zasmażkę. Na małym ogniu rozpuszczamy masło, następnie dodajemy mąkę i mieszając lekko podsmażamy, tak aby zasmażka zachowała jasny kolor. Przygotowaną zasmażkę zdejmujemy z ognia.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 8: Gulasz cielęcy z białym sosem foto
Gdy mięso jest już miękkie wyjmujemy je z garnka razem z warzywami. Kawałki mięsa oddzielamy od warzyw i przekładamy do oddzielnego garnka. Do mięsa dodajemy podsmażone wcześniej pieczarki oraz podgotowaną marchew.
Krok 6 - Doradca Smaku III, odc. 8: Gulasz cielęcy z białym sosem foto
Pozostały wywar przecedzamy przez sito, tak aby pozostała jedynie jego klarowna część. Tak oczyszczony wywar zagęszczamy przygotowaną wcześniej zasmażką. Zasmażkę dodajemy stopniowo i powoli, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu. Zagęszczonym sosem zalewamy mięso. Ilość sosu, którą dodamy do mięsa zależy od naszych preferencji. Na koniec dodajemy kapary do smaku i mieszamy.
Doradca Smaku
Gulasz cielęcy nazywany po francusku Blanquette de veau to obok wołowiny po burgundzku jeden z klasyków kuchni francuskiej, które naprawdę warto spróbować.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat