Ratafia

Ratafia

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    1 kg
  • agrest

    2 kg
  • jeżyny

    2 kg
  • porzeczki

    2 kg
  • maliny

    2 kg
  • jagody

    2 kg
  • spirytus

    1 litr
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

w miarę pojawiania się owoców w sprzedaży lub ogródkach oczyszczaj je,myj,osuszaj,wkładaj do słoja,przesypując cukrem.zalewaj częścią spirytusu lub wódki,tak aby owoce były przykryte.słój zamknij,dstaww słoneczne miejsce.gdy przestaniesz dosypywać owoce,słój odstaw na 7 miesięcy w chłodne miejsce.po tym czasie zlej płyn,przefiltruj go i rozlej do butelek.odstaw na 2 miesiące,by ratafia dojrzała.wiem długo się czeka ale zaś ten smak pycha

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

iwona332

24.08.2010 00:14
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat