Czekoladowa Pavlova z bitą śmietaną i truskawkami

Czekoladowa Pavlova z bitą śmietaną i truskawkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradce Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

Beza

  • białka

    9 sztuk
  • cukier

    450 gram
  • ocet winny

    2 łyżeczki
  • kakao

    3 łyżki
  • sól

    1 szczypta

Dodatkowo

  • truskawki

    400 gram
  • śmietana 30%

    500 mililitrów
  • cukier puder

    2 łyżki
  • esencja waniliowa

    1 łyżeczka
  • czekolada gorzka

    50 gram
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Beza: Białka przelać do dużej miski, dodać szczyptę soli i miksować na wolnych obrotach. Kiedy białka zwiększą swoją objętość stopniowo dosypywać cukru. Miksować do uzyskania puszystej, szklistej piany, idealnie sztywnej. Pod koniec ubijania dodać przesiane kakao i ocet. Zmiksować do połączenia się składników. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia lub silikonową matą. Jeśli używamy papieru odrysować na nim okrąg o średnicy ok. 23 cm. Na środek okręgu przełożyć pianę z białek i delikatnie wyrównać ku górze. Bezę od razu wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i zmniejszyć temperaturę do 130-140 stopni. Bezę suszyć przez ok. 1 godzinę i 15-30 minut, aż zewnątrz będzie chrupiąca, a środek pozostanie miękki. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić bezę na 15 minut w zamkniętym piekarniku. Potem wystudzić bezę całkowicie przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem i ekstraktem. Udekorować wierzch bezy. Śmietanę posypać posiekaną czekoladą. Na wierzchu ułożyć umyte i osuszone truskawki.
Ola1984
* białka powinny być z dużych jajek u mnie waga 9 białek to 315 gram.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Klausia

18.09.2016 21:36
Wygląda znakomicie

Lis

06.08.2016 18:49
Aż ślinka cieknie:)

dollce

06.10.2015 00:50
mistrzostwo

Jagódka77

10.12.2014 11:45
wygląda tak pysznie, że trudno się oprzeć

paula99926

25.10.2014 17:46
podoba mi sie ten pomysł

erym

06.10.2014 15:48
matko jaki efekt, kusisz strasznie!

Grażyna13

31.08.2014 21:30
co za pyszności :)

ben-ka

24.07.2014 11:58
Jaki to pyszny deser!

Aannkaa82

23.07.2014 20:41
Rewelacja, uwielbiam bezy a z bitą smietaną i owocami tworza dla mnie niebiańskie połączneie :)

halina17

22.07.2014 16:39
Smacznie wygląda.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat