Kawowe ptasie mleczko wg przepisu mojej Babci

Kawowe ptasie mleczko wg przepisu mojej Babci

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mocna kawa

    1/2 szklanka
  • mleko

    1/2 szklanka
  • słodka śmietanka

    1/2 litr
  • gorzka czekolada

    300 gram
  • żółtka

    6 sztuka
  • cukier

    10 dag
  • biszkopty okrągłe

    1 paczka
  • likier pomarańczowy

    8 łyżka
  • biszkopty podłużne

    1 paczka
  • żelatyna

  • woda

    6-8 (ciepła)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko i śmietanę połączyć, zagotować na małym ogniu. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żółtka ubić z cukrem, dodając stopniowo mleko ze śietaną (przecedzone przez sitko) oraz czekoladę. Dolać rozpuszczoną w odrobinie ciepłego mleka ze śmietanką żelatynę i kawę. Ostudzić. Biszkopty nasączyć w likierze pomarańczowym wymieszanym z ciepłą wodą. Tortownicę (średnica 26 cm) wyłożyć folią spożywczą, a jej dno wyłożyć okrągłymi biszkoptami, boki połówkami podłużnych. Zalać wystudzoną masą, wstawić do lodówki. Schłodzone ptasie mleczko można ozdobić kleksem bitej śmietany i ozdobić filetami z pomarańczy.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

andżelika1

01.08.2012 19:08
niech żyje Babcia !

accee

22.11.2010 20:19
Palce lizac!

Klaudia007

25.09.2010 10:48
muszę takie zrobić

kamilaj

29.08.2010 19:18
koniecznie wyprobuje przepis

Monika179

28.08.2010 17:53
pycha

Katarzyna/kate1980

28.08.2010 13:57
mniam

Kate131

27.08.2010 12:42
pycha

minka

22.08.2010 11:12
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat