Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówka

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże świeże 5 dag
mleko 1 szkl.
cukier 1 szkl.
jaja 3 sztuki
margaryna 0,5 kostki
mąka tortowa 1 kg
olejek pomarańczowy 1 sztuka
cukier waniliowy 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka

Margarynę roztapiamy. Mleko wlewamy do miski i lekko podgrzewamy. Do letniego mleka rozkruszamy drożdże i wsypujemy pół szklanki cukru. Odstawiamy do urośnięcia. Potem dodajemy jajka i resztę składników i wyrabiamy ciasto tak,żeby odchodziło od ręki. Przykrywamy ciasto i czekamy aż urośnie. Wkładamy na blachę. Można dodać owoce (ta jest z jabłkami). Robimy kruszonkę z reszty ciasta, która została w misce, dodajemy pół szklanki cukru, cukier waniliowy, odrobinę olejku pomarańczowego oraz trochę masła roślinnego i mąki. Sypką kruszonką posypujemy ciasto i wstawiamy do piekarnika na 30 minut i pieczemy w temperaturze 200 stopni.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kriso 06.04.2012 21:10
rewelacja
agogo2 07.02.2012 22:52
polecam
kamyk 26.01.2012 09:45
pyszna
Edyta31 09.11.2011 23:48
świetnie wygląda
motomaniak 23.08.2011 12:56
pycha pycha wlasnie jem
motomaniak 05.08.2011 16:05
pycha
Magda60 04.08.2011 22:16
bardo lubie do mleka
ajres 01.07.2011 21:56
dobra
Magdalena/26Mooi 28.04.2011 16:15
swietna!
Mysiunia 31.03.2011 16:16
swietne ciasto:)
stokrotka 04.03.2011 16:40
mniam
iwona332 21.09.2010 15:24
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak