Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarpaniec

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
cukier kryształ 1 szklanka
mąka pszenna typ 650 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżecżka
śmietana 30% 1 litr
Żelatyna wieprzowa Prymat 40 gram
galaretka truskawkowa 2 sztuki
truskawki świeże 500 gram

Porada

Gdy wylejemy śmietanę na pokruszony biszkopt ,to najlepiej widelcem ,dociśnijmy ,żeby biszkopt lepiej wchłonął śmietanę.

Przepis i sposób przygotowania na: Szarpaniec

Biszkopt: 4 białka ubijamy z 1 szklanką cukru. Następnie dodajemy po 1 żółtku ciągle ubijając. Do ubitej masy dodajemy mąki wymieszane z proszkiem i dokładnie łączymy mieszając łyżką. Pieczemy 35 min. w 180 stopni Żelatynę rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej gorącej wody. 1 litr śmietany 30% ubijamy z 1 szklanką cukru ale nie za długo -spienić. Do ubitej śmietany wlewamy rozpuszczoną i schłodzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Ostudzony biszkopt wyjmujemy i kruszymy go z powrotem na blachę. Na to wylewamy ubitą śmietanę i wstawiamy do schłodzenia do lodówki. Po dokładnym schłodzeniu układamy truskawki i zalewamy rozpuszczoną ,tężejącą galaretką. Ponownie do lodówki aby bardziej stężało.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak