Przepis i sposób przygotowania na: tort orzechowy-komunia
Upiekłam 2 takie placki! z jednego odłożyłam 3 łyżki ciasta do silikonowej formy na muffiny i upiekłam babeczkę (zużyłam ją do ozdoby-kielicha).
Suche składniki na ciasto wymieszałam. Białka oddzieliłam od żółtek. Białka ubiłam na sztywno i pomału, ciągle miksując dodałam żółtka i suche składniki. Ciasto wylałam na wysmarowaną blaszkę. Piekłam w 180 stopniach do suchego patyczka.
Bite śmietany ubiłam z mixem do śmietany i cukrem pudrem.
Do części dodałam aromat spożywczy w proszku kokosowy, do reszty aromat w proszku orzech laskowy.
Orzechy laskowe-2 garści rozgniotłam.
około szklankę śmietany wymieszałam z fioletowym barwnikiem spożywczym.
Wystudzone biszkopty nasączyłam wodą z cukrem.
Na jeden szprycą do ciasta wyłożyłam szlaczkami fioletową śmietanę a potem śmietanę z aromatem orzecha laskowego. Posypałam orzechami i przykryłam 2 biszkoptem. Również zrobiłam fioletowe wzorki i wyłożyłam śmietanę o smaku kokosa.
Śmietanę położyłam też na boki ciasta.
Całość wyłożyłam masą lukrową i ozdobami. Perełki poprzyklejałam na lukier zrobiony z cukru pudru i wody.
Smacznego :)