Przepis i sposób przygotowania na: tort brzoskwiniowy-chrzest
Oddzieliłam białka od żółtek. Białka ubiłam na sztywną pianę i dodałam resztę produktów. mąki i proszek do pieczenia były wymieszane i przesiane przez sitko.
Wylałam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Temperatura 180 stopni, około 35-40 minut pieczenia.
Brzoskwinie z puszki zmiksowałam blenderem.
Do soku z jednej puszki dolałam wodę, tak by było ok 0,5 litra. Zagotowałam i rozpuściłam w tym soku 2 galaretki. Galaretki połączyłam z musem brzoskwiniowym.
Do soku z drugiej puszki dodałam troszkę przegotowanej wody i nasączałam tym biszkopty.
Schłodzoną śmietanę 30% zmiksowałam, dodałam trochę cukru pudru, cukier wanilinowy i serek mascarpone. Zmiksowałam.
Wystudzony biszkopt przecięłam na 2 części.
Pierwszą delikatnie nasączyłam sokiem i wyłożyłam na nią gęstniejący mus brzoskwiniowy.
Jak zastygł, położyłam 2 biszkopt, delikatnie nasączyłam i wyłożyłam część kremu. Resztę kremu położyłam na wierzch i boki. Wygładziłam.
Przykryłam masą cukrową i udekorowałam ozdobami i literkami z masy oraz perełkami cukrowymi.