Mazurek orzechowy

Mazurek orzechowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2,5 szklanka
  • cukier puder

    0,5 szklanka
  • margaryna

    100 gram
  • jajko

    1
  • żółtko

    1
  • miód

    5 łyżka
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • mleko

    200 ml
  • masło

    100 gram
  • orzechy

    200 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: Make przesiać na stolnice. Dodać sodę i wymieszać. Margarynę roztopić razem z miodem, ostudzić. Jajko oraz żółtko utrzeć z cukrem. Do maki dodawać margarynę, jajka i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować, ułożyć w posmarowanej tłuszczem blaszce. Piec w temp.180 stopni przez 20 min.
Masa orzechowa:
Mleko zagotować, zalać orzechy i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce orzechów, ucierać.
Mazurek orzechowy:
Ciasto posmarować masa orzechowa, udekorować.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat