Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowane steki

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

stek wołowy 2 sztuki
oliwa 0,5 szklanki
cukier
Musztarda francuska Prymat 1 łyżka
cytryna 1 sztuka
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 łyżka
sól do smaku
piwo ciemne 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowane steki

Steki umyć, osuszyć. Ponacinać brzegi z obydwu stron. Przygotować marynatę. Do oliwy dodać sos sojowy, musztardę, pieprz. Cytrynę sparzyć, umyć i otrzeć ze skórki. Wycisnąć sok. Sok i skórkę dodać do marynaty. Na koniec wlać ciemne piwo. Całość doprawić solą, ewentualnie szczyptą cukru. Steki zanurzyć w marynacie i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Wyjąć z lodówki godzinę przed grillowaniem. Grillować w zależności jaki lubimy stopień wysmażenia ok 5-8 minut z każdej strony.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 17.07.2014 08:50
palce lizać , pycha :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak