Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

LETNIA TARTA Z OWOCAMI LATA

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na tartę

mąka tortowa 250 g
masło 150 g
jajko 1 szt
sól szczypta
cukier 3 łyżki

Składniki na masę

serek mascarpone 250 g
śmietana 30% 250 g
cukier puder 1 łyżka
śmietan fix 9 g

Owoce

maliny świeże 1 szklanka
truskawki 1 szklanka
morele 1 szklanka
porzeczki 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: LETNIA TARTA Z OWOCAMI LATA

Zaczynamy od ciasta.
Mąkę przesiałam przez sitko.
Wsypałam cukier i sól.
Dodałam pokrojone w kosteczkę zimne masło.
Na koniec wbiłam jajko.
Moje miało dwa żółtka
Zagniotłam wszystkie składniki w kulę.
Włożyłam ją do lodówki na około godzinę.
Po wyjęciu rozwałkowałam ciasto na placek o grubości około 0,5 cm.
Polecam wałkować na papierze do pieczenia podsypując mąką.
Ciasto razem z papierem przeniosłam do posmarowanej masłem formy.
Odwróciłam je do góry i przełożyłam.
Teraz wystarczy wylepić dokładnie ciastem formę i pozbyć się jego nadmiaru.Przykryłam je folią aluminiową.
Można na wierzch wysypać np.fasolę,żeby ciasto nie wybrzuszyło się podczas pieczenia.
Wstawiłam je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut.
Po tym czasie zdjęłam folię i piekłam jeszcze przez około
12-15 minut aż nabrało pięknego złotego koloru.
Gdy ciasto stygło zrobiłam krem.
Ubiłam śmietankę z cukrem pudrem.
Wsypałam śmietan-fix i serek waniliowy.
Ubiłam i wyszedł pyszny krem.
Przełożyłam go delikatnie na upieczony i wystudzony spód.
Teraz wystarczy już ułożyć nasze kolorowe owoce na kremie.
Można posypać je jeszcze delikatnie cukrem pudrem i zajadać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak