Przepis i sposób przygotowania na: Owocowa Pavlova
1. Dużą blaszkę smarujemy masłem oraz wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze rysujemy okrąg o średnicy 22cm.
2. Rozgrzewamy piekarnik do 180oC.
3. Ubijamy białka wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo (powoli, łyżka po łyżce) dodajemy cukier, ciągle miksując, do momentu powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodajemy soku z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną, miksujemy.
4. Masę wykładamy na przygotowany na papierze okręg. Boki wykładamy wyżej, a powierzchnię wygładzamy.
5. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 140oC i pieczemy ok. 90 minut. Gotowa beza powinna by zarumieniona oraz sucha i chrupka w dotyku. Może lekko popękać.
6. Gdy beza jest gotowa, wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Zostawiamy beze do wystygnięcia na kilka godzin lub cała noc ( ja zostawiłam ją od nocy do popołudnia następnego dnia).
Krem
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę dodając fix do śmietany wymieszany z cukrem pudrem, pod koniec dodajemy serek mascarpone.
Dodatki
Truskawki oraz banana kroimy w plasterki. Dodatkowo banana polewamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Pavlova
1. Na upieczona i odpowiednio wystudzona bezę układamy plasterki banana oraz wykładamy krem. Na kremie układamy przygotowane dodatki według własnej fantazji :)
2. Gotową Pavlove schładzamy przed podaniem.