Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek ziemniaczany z kurczakiem, selerem konserwowym, kukurydzą i sosem jogurtowym

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Placek ziemniaczany

ziemniaki 5 sztuk
cebula 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
tymianek 1 łyżeczka
sól
pieprz
jajko 1 sztuka
olej 2 łyżki
mąka 1 łyżka

Dodatki

pierś z kurczaka 200 g
kukurydza w puszce 3 łyżki
seler marynowany 3 łyżki
jogurt naturalny 120 g
czosnek 1 ząbek
sól
pieprz
ser żółty starty 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Placek ziemniaczany z kurczakiem, selerem konserwowym, kukurydzą i sosem jogurtowym

Ziemniaki, cebulę, czosnek zetrzeć na tarce na małych oczkach, dodać tymianek, jajko, sól, pieprz, wymieszać.

Bardzo mocno rozgrzać patelnię, wlać łyżkę oleju (nie więcej), uformować cienki placek na szerokość całej patelni. Jak spód się zrumieni odwrócić (najlepiej użyć talerza, zsunąć placek na talerz i odwrócić )

Kurczaka pokroić w paski, przyprawić solą, pieprzem i papryką, usmażyć na łyżce oleju.

Wymieszać jogurt z wyciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem, następnie dodać seler i kukurydzę, wymieszać.

Na usmażony placek ułożyć kurczaka i sos jogurtowy, posypać żółtym serem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak