Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowe muffinki z czereśniami

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
jajko 3
cukier 1 szklanka
śmietana 18 proc 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cytryna 2
czereśnie
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowe muffinki z czereśniami

Kroki postępowania

1
Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i ubijamy wszystko na puch. Następnie dodajemy połowę śmietany, następnie 2,5 szklanki mąki pszennej zmieszanej z proszkiem do pieczenia oraz resztę śmietany. Warto spojrzeć na konsystencję ciasta.
Krok 1 - Cytrynowe muffinki z czereśniami foto
2
Następnie cytryny sparzamy, ścieramy skórkę, sok z cytryn wyciskamy i wlewamy do ciasta, dodajemy skórkę i miksujemy. Następnie stopniowo dosypujemy pozostałe 0,5 szklanki mąki, tak aby konsystencja ciasta była zbliżona do takiej sprzed dodania soku z cytryn.
Krok 2 - Cytrynowe muffinki z czereśniami foto
3
Ciasto równomiernie przelewamy do 1/2 wysokości foremek na muffiny i wciskamy po 2-3 sztuki wydrylowanych czereśni (ja dałam z kompotu, ale mogą być świeże).
Krok 3 - Cytrynowe muffinki z czereśniami foto
4
Muffinki pieczemy 30 minut w temperaturze 180*, po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
Krok 4 - Cytrynowe muffinki z czereśniami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata999 30.06.2014 19:58
Już mi smakują.
caralajna 30.06.2014 16:45
bardzo apetyczne
nogawkuchni 30.06.2014 15:12
Fajny przepis na pyszne i urokliwe babeczki,smakowite zestawienie smaków.
Alex_M 30.06.2014 13:23
też dziś piekę :)
Maria 70 30.06.2014 13:16
Smaczne babeczki. Są czereśnie trzeba je wykorzystać.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak