Przepis i sposób przygotowania na: Łaciaty sernik
Dorzucamy schłodzone masło, pokrojone w drobniejsze kawałki, i kroimy nożem lub siekaczem do ciasta.
Dodajemy żółtka oraz śmietanę i energicznie zagniatamy gładkie ciasto.
Ciasto dzielimy na 3 równe części- do jednej dodajemy 2 łyżki kakao i dokładnie łączymy składniki. Drugą część ciasta zostawiamy czystą, a trzecią dzielimy na pół i do jednego kawałka dodajemy resztę kakao. Każdy kawałek ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.
Przygotowanie masy serowej:
Ser mielimy tylko jeden raz maszynką na drobnych oczkach.
Ucierając mikserem (lub najlepiej w robocie wielofunkcyjnym przy pomocy haka), dodajemy kolejno śmietanę, cukier, budyń waniliowy w proszku, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy do masy serowej i dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
Formę o wymiarach 23 x 33 cm smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub mąką krupczatką.
Dno wylepiamy 1 większą porcją białego ciasta. Wylewamy połowę masy serowej, na którą układamy większą porcję ciemnego ciasta.
Wlewamy resztę sera. Na górze układamy łatki z białego i ciemnego ciasta.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy jeszcze 30-35 minut.
Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystudzenia i oprószamy cukrem pudrem.