Brukselka z pomidorami i szynką zapiekana pod beszamelem

Brukselka z pomidorami i szynką zapiekana pod beszamelem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • brukselki

    60 dag
  • pomidorów malinowych

    30 dag
  • szynki podwędzanej

    30 dag
  • cebuli

    1 szt.
  • masła

    10 dag
  • mąki pszennej

    5 dag
  • śmietany 18%

    250 ml
  • sól, czarny pieprz, sok z cytryny

    do smaku
  • mleka

    100 ml
  • jajek

    2 szt.
  • mozzarelli

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować sos beszamelowy: 5 dag masła stopić, dodać mąkę, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić mlekiem i zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem wyciśniętym z cytryny. Wymieszać z żółtkami, śmietaną i serem startym na dużych oczkach (nie gotować).

Brukselkę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Pomidory obrane ze skóry oraz szynkę pokroić w dość grubą kostkę i wymieszać z brukselką. Naczynie żaroodporne wysmarować pozostałym masłem. Wyłożyć warzywa z szynką i zalać przygotowanym sosem beszamelowym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190ºC i zapiekać około 30 minut.

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kasienka23

09.11.2011 15:44
pycha

stokrotka

25.05.2011 08:34
mniam

Kate131

09.04.2011 08:26
fajny przepis

Gosia40

12.08.2010 14:49
Super przepis. Chętnie wypróbuję:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat