Przepis Dnia V: Krem z kalafiora z łososiem, odc. 63

Przepis Dnia V: Krem z kalafiora z łososiem, odc. 63

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalafior

    1
  • seler

    0,5
  • ziemniak

    1
  • olej

  • mleko

    2 l
  • łosoś filet

    1
  • pieprz cytrynowy

  • imbir mielony

  • kurkuma mielona

  • chili pieprz cayenne

  • sól morska

  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

  • masło 250 g

    2 kostki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis Dnia V: Krem z kalafiora z łososiem, odc. 63 foto
Oczyszczamy kalafiora i kroimy na drobne kawałki. Seler również kroimy na drobne kawałki.
Krok 2 - Przepis Dnia V: Krem z kalafiora z łososiem, odc. 63 foto
Wkładamy do garnka, zalewamy mlekiem, wstawiamy na ogień. Obieramy i kroimy ziemniaka i dorzucamy do zupy. Całość gotujemy około 30-40 minut (do miękkości warzyw).
Krok 3 - Przepis Dnia V: Krem z kalafiora z łososiem, odc. 63 foto
Oczyszczamy filet z łososia. Kroimy filet wzdłuż na pół, a następnie w 2 cm kawałki.
Krok 4 - Przepis Dnia V: Krem z kalafiora z łososiem, odc. 63 foto
Posypujemy kawałki ryby pieprzem cytrynowym, chili pieprzem cayenne, polewamy odrobiną oleju, solimy do smaku, całość mieszamy. Odstawiamy do zamarynowania.
Krok 5 - Przepis Dnia V: Krem z kalafiora z łososiem, odc. 63 foto
Zupę na ogniu przyprawiamy imbirem, solą i pieprzem kolorowym do smaku.
Krok 6 - Przepis Dnia V: Krem z kalafiora z łososiem, odc. 63 foto
Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju, wkładamy łososia, smażymy kawałki ryby około 3-4 minuty z każdej strony.
Krok 7 - Przepis Dnia V: Krem z kalafiora z łososiem, odc. 63 foto
Po ugotowaniu warzyw miksujemy zupę na ogniu. Dodajemy kurkumę oraz sól i pieprz do smaku. Możemy dodać trochę masła do smaku.
Krok 8 - Przepis Dnia V: Krem z kalafiora z łososiem, odc. 63 foto
Nakładamy kawałki ryby na talerz i polewamy je zupą. Ozdabiamy świeżym koperkiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat