Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Murzynek.

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

margaryna 1 kostka
cukier drobny 2 szklanki
cukier waniliowy 2 łyżki
mąka pszenna 2 szklanki
jajko 4 sztuki
woda 7 łyżeczek
kakao 5 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Krem

masło 1/2 kostki
margaryna 1/2 kostki
cukier puder 9 łyzeczek
serek homogenizowany 2 opakowania

Polewa / dodatki

margaryna 1/2 kostki
mleko 2% 1/2 szklanki
dżem porzeczkowy 1 słoik
kakao 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Murzynek.

Ciasto:
Margarynę, wodę, cukier, cukier waniliowy i kakao zagotować w garnku, następnie ostudzić. Do tej masy dodać żółtka, proszek do pieczenia oraz stopniowo dodawać mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Na sam koniec dodajemy ubite białka. Masę przelać do formy. Piec w 180 stopniach przez ok 50 min. Gdy ciasto ostygnie przekroić na pół. i wyłożyć dżemem.
Krem: Dodać do miski masło i ramę. Ucierając stopniowo dodawać cukier i serek. Krem układamy na dżemie, powoli rozkładając na całej powierzchni. Następnie układamy górną warstwę ciasta na krem. Wkładamy z powrotem do formy.
Polewa: Margarynę, mleko, cukier i kakao zagotować w garnuszku i gotować na małym ogniu do momentu aż zacznie się robić ciągliwa. (gęsta)
Polewamy ciasto i gotowe.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak