Przepis i sposób przygotowania na: Carpaccio z truskawek ze smażonymi lodami Jarosława Walczyka
Truskawki świeże umyć, osuszyć, oczyścić z szypułek i pokroić w plastry. Rozłożyć na talerzu, posypać
posiekaną świeżą bazylią i miętą. Białą czekoladę zmrozić przed utarciem i posypaniem truskawek.
Z lodów waniliowych uformować kulę i głęboko zamrozić. Jajko rozdzielić: żółtko utrzeć z cukrem
trzcinowym i likierem Amaretto, białko delikatnie podbić i połączyć z żółtkiem.
Panierkę panko wsypać do miseczki, dodać posiekany marynowany zielony pieprz i obtoczyć zmrożoną kulkę w panko, następnie w jajku. Powtórzyć tę czynność trzy razy, by utworzyła się skorupa.
Tak przygotowaną kulę włożyć do zamrażarki na 1 godz. Następnie rozgrzać fryturę do smażenia i smażyć w głębokim tłuszczu. Kulę lodową wykładać na biały ręcznik papierowy i delikatnie osuszać. Usmażone lody układać na środku carpaccio z truskawek.