Gołąbki Eli z sosem pomidorowym

Gołąbki Eli z sosem pomidorowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • duże kapusty białe

    2 sztuki
  • olej roślinny

    2 łyżki
  • mielone mięso

    600 g
  • ryż

    500 g
  • cebula biała

    2 sztuki
  • czosnek

    10 ząbków
  • jajka

    2 sztuki
  • sól

    do smaku
  • koncentrat pomidorowy

    200 g
  • Kucharek - uniwersalna

    do smaku
  • przyprawa do zup Kucharek

    do smaku
  • mąka pszenna

    2-3 łyżki
  • olej do smażenia

  • cebula

    1 sztuka
  • papryka ostra mielona

    do smaku
  • papryka słodka mielona

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż ugotować na sypko i ostudzić.Z kapusty wykroić głąb.Do wrzącej wody dodać olej,sól i włożyć kapustę.Rozdzielać poszczególne liście(olej to ułatwi)-środek kapusty z małymi liśćmi wykorzystać do ugotowania bigosu(przepis w mojej galerii).Liście pozostawić w lekko gotującej się wodzie aż zmiękną i wyjąć.Zciąć grube nerwy z liści.Do zimnego ryżu dodać mięso,jajka,posiekaną cebulę,przeciśnięty przez praskę czosnek(4 ząbki zostawic do sosu),przyprawy i dokładnie wymieszać.Farsz kłaść na liście kapusty i zwijać gołąbki.W brytfannie rozgrzać margarynę lub olej i obsmażyć gołąbki z obu stron.Obsmażone gołąbki podlać wodą dodać sól,pieprz i dusić do miękkości.
Posiekana cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek przesmażyć na oleju,wlać 1.5 litra wody i zagotować.Dodać koncentrat pomidorowy(ilość według gustu),papryki w proszku,kucharka,sól i chwilę pogotować.Mąkę(ilość w zależności jaki gęsty ma być sos)rozprowadzić wodą,wlać do sosu,pogotować i przetrzeć przez sito.Gołąbki ułożyć na talerzu i polać sosem pomidorowym.Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

eliza135

09.09.2012 12:14
palce lizać

Magdalena80

01.04.2011 23:42
pyszności- bardzo lubię

pawel007

26.10.2010 21:45
mniam,

oliwkowa

10.10.2010 01:44
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat