Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryby w słoikach

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

ryby
sól do smaku
mąka pszenna do panierowania
pieprz
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat

Zalewa

ocet 10 % 1 szklanka
woda 5 szklanka
cukier 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczka

Porada

Tak przyrządzam świeżo złowione ryby np. okonia, leszcza, płoć itp.

Przepis i sposób przygotowania na: Ryby w słoikach

Kroki postępowania

1
Sprawione ryby umyć, pokroić w dzwonka.
Krok 1 - Ryby w słoikach foto
2
Posolić i odstawić na ok. 1 godz. W chłodne miejsce.
Krok 2 - Ryby w słoikach foto
3
Następnie panierować w mące.
Krok 3 - Ryby w słoikach foto
4
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.
Krok 4 - Ryby w słoikach foto
5
Gorącą rybę ułożyć w słoikach. Do każdego słoja włożyć listek laurowy, pieprz i ziele angielskie. Zagotować wodę z octem, solą i cukrem. Zalać rybę. Mocno zakręcić. Odstawić do góry dnem do wystygnięcia. Przechowywać w lodówce.
Przepis znajduje się na moim blogu Kuchenne rozterki początkującej blogerki http://gorzko-gorzki.blogspot.com/
Krok 5 - Ryby w słoikach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 11.07.2014 10:52
dobra rybka i świetne zapasy
adelajda 30.06.2014 21:01
Mój mąż uwielbia takie rybki :))
BernadettaP 12.06.2014 21:26
W lodówce mam ostatnie dwa słoiki śledzików, które robiłam przed 2 tygodniami, ale z inną zalewą.
pajbek 12.06.2014 19:43
Dla mnie pycha :-)
Aleksandra/Olcia 12.06.2014 19:22
uwielbiam takie ryby ale robie je wg mojego taty(inna zalewa)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak