Przepis i sposób przygotowania na: Boczek pieczony do chleba (z sosem przy okazji)
Od boczku odciąć skórę ( można zostawić ale mnie skóra przeszkadza) i natrzeć marynatą wcierając ją mocno w mięso. Ułożyć w zamykanym pojemniku i zostawić w lodówce na minimum 12 godzin obkładając zielem angielskim , liściem laurowym i pieprzem ziarnistym.
Zalać szklanką gorącej wody grzyby.
Pokroić cebulę i zeszklić na reszcie oleju w garnku o grubym dnie.
Rozsunąć cebulę i obsmażyć na rumiano boczek ze wszystkich stron .
Do boczku z cebulą przelać grzyby z wodą w której się moczyły. Dolać resztę wody i przyprawy do zup. Zagotować .Zmniejszyć gaz i dusić do miękkości mięsa .
Wyjąć i wyluzować kości.
* Sos powinien odparować do objętości ok. 1,5-2 szklanek.
**Mięso powinno wystygnąć zanim zaczniemy go kroić ale nie znam takiego który by wytrzymał i nie spróbował na ciepło ( ja biorę plaster gorącego mięsa , kawałek chleba lub bułki , trochę sosu do maczania , musztardę lub chrzan , korniszonka i sprawdzam czy na pewno dobrze mi się boczek upiekł ).