Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety fasolowe z surówką

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kotlety

fasola Jaś 500 gram
jajko 2 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 5 łyżek
Sól morska ziołowa Prymat w młynku
Pieprz czarny mielony Prymat
olej do smażenia

Surówka

marchewka 1 sztuka
seler korzeniowy 1 sztuka
kapusta biała 1 głowka
jabłka antonówki 2 sztuki
cukier 1 łyżeczka
śmietana 12% 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety fasolowe z surówką

Kroki postępowania

1
Fasolę należy zalać ciepłą wodą i namoczyć. Nazajutrz ugotować w tej samej wodzie. Ugotowaną fasolę wystudzić. Przekręcić przez maszynkę do mielenia mięsa, albo rozdrobnić tłuczkiem.
Krok 1 - Kotlety fasolowe z surówką foto
2
Do masy fasolowej wbić jajka. Wymieszać. Następnie wsypać przyprawy i bułkę tartą. Wymieszać.
Krok 2 - Kotlety fasolowe z surówką foto
3
Z powstałej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać w bułce tartej i spłaszczyć. Smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni. W niezbyt głębokim tłuszczu.
Marchew, seler i jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Kapustę poszatkować. Wszystko umieścić w misce. Dodać cukier i śmietanę. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Krok 3 - Kotlety fasolowe z surówką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ice cubes 03.06.2014 14:42
zapowiadają się smacznie
Olga_SK 03.06.2014 12:46
Ciekawy pomysł - taki kotlecik to zawsze jakaś interesująca odmiana :)
Marta1986 03.06.2014 12:00
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak