Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szparagi zapiekane

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szparagi zielone 1/2 pęczka
mozarella 1 kulka
pomidor 1 szt
bazylia świeża
mleko 1/2 szkl
masło 1 łyżka
mąka pszenna 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
makaron rurki 4 szt

Porada

Przepis pochodzi z bloga Smaki i aromaty, w mojej wersji nie ma sera pleśniowego

Przepis i sposób przygotowania na: Szparagi zapiekane

Kroki postępowania

1
Makaron na canneloni lub paccheri ugotować al dente.
Przelać zimną wodą żeby się nie sklejał
Krok 1 - Szparagi zapiekane foto
2
Szparagi po odcięciu twardych końcówek ugotować w lekko osolonej wodzie z odrobiną oleju i szczyptą cukru.
Mozarellę i pomidory pokroić jak do capreze
Krok 2 - Szparagi zapiekane foto
3
W garnku roztopić masło, dodać do niego mąkę i chwilkę razem przesmażyć.
Następnie energicznie mieszając wlewać mleko.
Trzeba uważać żeby nie powstały grudki.
Sos chwilę gotujemy, aż zgęstnieje.
Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
Krok 3 - Szparagi zapiekane foto
4
W naczyniu do zapiekania na dno wylewamy trochę sosu beszamelowego.
Szparagi wkładamy w makaron, tyle sztuk ile wejdzie, uważając żeby nie rozerwać makaronu.
Układamy na sosie
Krok 4 - Szparagi zapiekane foto
5
Na szparagi układamy mozarellę i pomidory.
Krok 5 - Szparagi zapiekane foto
6
Zapiekamy w temp 180 st C, około 10- 15 minut.

Po upieczeniu ułożyć listki świeżej mozarelli.
Podawać gorące np z bagietką
Krok 6 - Szparagi zapiekane foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 28.12.2014 20:40
wyglądają przepysznie
ppaulina 28.07.2014 17:35
Wyglądaja wyśmienicie
Katarzyna59 25.06.2014 21:21
bardzo smaczne
Kejti 31.05.2014 02:22
Super się prezentują :-)
BernadettaP 29.05.2014 19:17
Bardzo fajnie podane, choć muszę przyznać, że zielone szparagi wolę zapiekać w samej śmietanie, a nie sobie.
Lidzia 29.05.2014 15:06
Piękne i smaczne.
Megg 29.05.2014 12:52
pyszności!!! :-)
IwonaDD 29.05.2014 10:55
fajnie wygląda
Edith85 29.05.2014 10:52
ładnie podane
Sylwia26 29.05.2014 10:00
ślinka leci
gosia56 29.05.2014 09:42
na pewno pyszne;)
Paolcia 29.05.2014 09:19
super wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak