Co na obiad: Dagwood sandwich wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: Dagwood sandwich wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kto z Was pamięta serial animowany o przygodach Scooby Doo? Dagwood sandwich to nic innego jak wielopiętrowa kanapka z szynką, żółtym serem, sosami i wieloma innymi składnikami, którą możecie kojarzyć właśnie z tej kreskówki. Podejmujecie wyzwanie?

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Pasta:

  • wędzony boczek

    100 g
  • cebula biała

    1 szt.
  • serek śmietankowy

    200 g
  • zielona cebulka

    1 szt.
  • Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Prymat

    2 łyżeczki
  • Musztarda sarepska Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

Sos czosnkowy:

  • majonez

    150 g
  • mleko

    40 ml
  • zielona cebulka

    1 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • sok z 1/4 cytryny

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Dodatki:

  • chleb

    1 szt.
  • szynka wieprzowa

    6-8 plastrów
  • Musztarda sarepska Prymat

    4 łyżeczki
  • pasta

  • pomidor

    4 plastry
  • cebula czerwona

    1 szt.
  • sałata

    2 liście
  • sos czosnkowy

  • ser typu Edam

    6-8 plastrów
  • oliwki zielone

    2 szt.
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: Dagwood sandwich wg Piotra Ogińskiego

Na zimną patelnię wrzucamy boczek wraz z cebulą i smażymy, do momentu kiedy cebula będzie szklista, a boczek wytopi cały tłuszcz.

W tym czasie do miseczki przekładamy serek śmietankowy, zieloną cebulkę, suszone pomidory oraz pieprz.

Do podsmażonego boczku dodajemy wędzoną paprykę, którą podsmażamy przez ok. 30 sekund, po czym całość przekładamy do miseczki z serkiem, dokładnie mieszamy i odstawiamy.

W miseczce łączymy majonez, mleko, czosnek, cytrynę oraz zieloną cebulkę, sos doprawiamy solą oraz pieprzem, odstawiamy i przechodzimy do składania kanapki.

Pierwszą kromkę smarujemy musztardą, kładziemy szynkę zwiniętą w ruloniki i przykrywamy kolejną kanapką, którą smarujemy pastą kanapkową, dodajemy 2 plastry pomidorów, czerwoną cebulę oraz sałatę, przykrywamy kolejną kromką, którą smarujemy sosem czosnkowym, dodajemy 3-4 plastry sera, przykrywamy kromką posmarowaną od spodu pastą, na górę kładziemy sos czosnkowy, szynkę oraz ogórek i całość powtarzamy jeszcze raz, wbijając w kanapkę 2 wykałaczki, tak by stała stabilnie.

Na wykałaczki nabijamy oliwki i podajemy. 

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat