Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Dagwood sandwich wg Piotra Ogińskiego

5.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Kto z Was pamięta serial animowany o przygodach Scooby Doo? Dagwood sandwich to nic innego jak wielopiętrowa kanapka z szynką, żółtym serem, sosami i wieloma innymi składnikami, którą możecie kojarzyć właśnie z tej kreskówki. Podejmujecie wyzwanie?

Składniki:

Pasta:

wędzony boczek 100 g
cebula biała 1 szt.
serek śmietankowy 200 g
zielona cebulka 1 szt.
Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Prymat 2 łyżeczki
Musztarda sarepska Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny grubo mielony Prymat

Sos czosnkowy:

majonez 150 g
mleko 40 ml
zielona cebulka 1 szt.
czosnek 2 ząbki
sok z 1/4 cytryny
Pieprz czarny mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Dodatki:

chleb 1 szt.
szynka wieprzowa 6-8 plastrów
Musztarda sarepska Prymat 4 łyżeczki
pasta
pomidor 4 plastry
cebula czerwona 1 szt.
sałata 2 liście
sos czosnkowy
ser typu Edam 6-8 plastrów
oliwki zielone 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Dagwood sandwich wg Piotra Ogińskiego

Na zimną patelnię wrzucamy boczek wraz z cebulą i smażymy, do momentu kiedy cebula będzie szklista, a boczek wytopi cały tłuszcz.

W tym czasie do miseczki przekładamy serek śmietankowy, zieloną cebulkę, suszone pomidory oraz pieprz.

Do podsmażonego boczku dodajemy wędzoną paprykę, którą podsmażamy przez ok. 30 sekund, po czym całość przekładamy do miseczki z serkiem, dokładnie mieszamy i odstawiamy.

W miseczce łączymy majonez, mleko, czosnek, cytrynę oraz zieloną cebulkę, sos doprawiamy solą oraz pieprzem, odstawiamy i przechodzimy do składania kanapki.

Pierwszą kromkę smarujemy musztardą, kładziemy szynkę zwiniętą w ruloniki i przykrywamy kolejną kanapką, którą smarujemy pastą kanapkową, dodajemy 2 plastry pomidorów, czerwoną cebulę oraz sałatę, przykrywamy kolejną kromką, którą smarujemy sosem czosnkowym, dodajemy 3-4 plastry sera, przykrywamy kromką posmarowaną od spodu pastą, na górę kładziemy sos czosnkowy, szynkę oraz ogórek i całość powtarzamy jeszcze raz, wbijając w kanapkę 2 wykałaczki, tak by stała stabilnie.

Na wykałaczki nabijamy oliwki i podajemy. 

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak