Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Dagwood sandwich wg Piotra Ogińskiego
Na zimną patelnię wrzucamy boczek wraz z cebulą i smażymy, do momentu kiedy cebula będzie szklista, a boczek wytopi cały tłuszcz.
W tym czasie do miseczki przekładamy serek śmietankowy, zieloną cebulkę, suszone pomidory oraz pieprz.
Do podsmażonego boczku dodajemy wędzoną paprykę, którą podsmażamy przez ok. 30 sekund, po czym całość przekładamy do miseczki z serkiem, dokładnie mieszamy i odstawiamy.
W miseczce łączymy majonez, mleko, czosnek, cytrynę oraz zieloną cebulkę, sos doprawiamy solą oraz pieprzem, odstawiamy i przechodzimy do składania kanapki.
Pierwszą kromkę smarujemy musztardą, kładziemy szynkę zwiniętą w ruloniki i przykrywamy kolejną kanapką, którą smarujemy pastą kanapkową, dodajemy 2 plastry pomidorów, czerwoną cebulę oraz sałatę, przykrywamy kolejną kromką, którą smarujemy sosem czosnkowym, dodajemy 3-4 plastry sera, przykrywamy kromką posmarowaną od spodu pastą, na górę kładziemy sos czosnkowy, szynkę oraz ogórek i całość powtarzamy jeszcze raz, wbijając w kanapkę 2 wykałaczki, tak by stała stabilnie.
Na wykałaczki nabijamy oliwki i podajemy.
Smacznego!