Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Pasta:
-
wędzony boczek
100 g -
cebula biała
1 szt. -
serek śmietankowy
200 g -
zielona cebulka
1 szt. -
Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Prymat
2 łyżeczki -
Musztarda sarepska Prymat
1 łyżeczka -
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Sos czosnkowy:
-
majonez
150 g -
mleko
40 ml -
zielona cebulka
1 szt. -
czosnek
2 ząbki -
sok z 1/4 cytryny
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Dodatki:
-
chleb
1 szt. -
szynka wieprzowa
6-8 plastrów -
Musztarda sarepska Prymat
4 łyżeczki -
pasta
-
pomidor
4 plastry -
cebula czerwona
1 szt. -
sałata
2 liście -
sos czosnkowy
-
ser typu Edam
6-8 plastrów -
oliwki zielone
2 szt.
Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: Dagwood sandwich wg Piotra Ogińskiego
Na zimną patelnię wrzucamy boczek wraz z cebulą i smażymy, do momentu kiedy cebula będzie szklista, a boczek wytopi cały tłuszcz.
W tym czasie do miseczki przekładamy serek śmietankowy, zieloną cebulkę, suszone pomidory oraz pieprz.
Do podsmażonego boczku dodajemy wędzoną paprykę, którą podsmażamy przez ok. 30 sekund, po czym całość przekładamy do miseczki z serkiem, dokładnie mieszamy i odstawiamy.
W miseczce łączymy majonez, mleko, czosnek, cytrynę oraz zieloną cebulkę, sos doprawiamy solą oraz pieprzem, odstawiamy i przechodzimy do składania kanapki.
Pierwszą kromkę smarujemy musztardą, kładziemy szynkę zwiniętą w ruloniki i przykrywamy kolejną kanapką, którą smarujemy pastą kanapkową, dodajemy 2 plastry pomidorów, czerwoną cebulę oraz sałatę, przykrywamy kolejną kromką, którą smarujemy sosem czosnkowym, dodajemy 3-4 plastry sera, przykrywamy kromką posmarowaną od spodu pastą, na górę kładziemy sos czosnkowy, szynkę oraz ogórek i całość powtarzamy jeszcze raz, wbijając w kanapkę 2 wykałaczki, tak by stała stabilnie.
Na wykałaczki nabijamy oliwki i podajemy.
Smacznego!
Komentarze (0)