Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IV: Domowe gruzińskie chaczapuri z serami, odc. 4
Kroki postępowania
Ciasto na chaczapuri: w misce z ciepłą wodą i mlekiem rozpuszczamy drożdże. Wlewamy olej i całość przekładamy do miski z mąką. Dodajemy cukier oraz sól i zagniatamy ciasto. Przygotowane ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut.

Farsz do chaczapuri: biały ser łączymy z bryndzą. Dodajemy do smaku roztarte w moździerzu ziarna kolorowego pieprzu, koperek suszony, sól oraz cebulkę smażoną.


Placki smażymy na suchej patelni na średnim ogniu. Placki są gotowe gdy ciasto zrumieni się i będzie chrupkie. Naleśniki przekładamy na talerze, a ich wierzch smarujemy masłem i oprószamy rozdrobnionym pieprzem kolorowym i solą.

Podajemy z gęstą śmietaną.
