Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Doradca Smaku IV: Domowe gruzińskie chaczapuri z serami, odc. 4

5.0
(52)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Doradca Smaku Andrzej Polan w dzisiejszym odcinku przygotował domowe, gruzińskie chaczpuri, które kształtem przypomina nasze polskie placki ziemniaczane. Niech Was jednak nie zmyli ich wygląd, bo w składnikach nie ma ani jednego ziemniaka! 

Składniki:

Składniki

śmietana 18 proc
200 mililitrów
masło
50 gramów
Koperek suszony Prymat
do smaku smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku smaku
Sklep Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
do smaku smaku
Sklep Prymat

Ciasto na placki chaczapuri:

woda
150 mililitrów
mleko
75 mililitrów
drożdże
40 gramów
olej rzepakowy
100 mililitrów
mąka pszenna
500 gramów
cukier kryształ
1 łyżki

Farsz do chaczapuri:

ser biały półtłusty
200 gramów
bryndza
200 gramów
Cebulka smażona Prymat
2 łyżki
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IV: Domowe gruzińskie chaczapuri z serami, odc. 4

Kroki postępowania

1

Ciasto na chaczapuri: w misce z ciepłą wodą i mlekiem rozpuszczamy drożdże. Wlewamy olej i całość przekładamy do miski z mąką. Dodajemy cukier oraz sól i zagniatamy ciasto. Przygotowane ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut.

Krok 1 - Doradca Smaku IV: Domowe gruzińskie chaczapuri z serami, odc. 4 foto
2

Farsz do chaczapuri: biały ser łączymy z bryndzą. Dodajemy do smaku roztarte w moździerzu ziarna kolorowego pieprzu, koperek suszony, sól oraz cebulkę smażoną.

Krok 2 - Doradca Smaku IV: Domowe gruzińskie chaczapuri z serami, odc. 4 foto
3
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i kształtujemy z nich kule. Jedną kulę ciasta wałkujemy na stolnicy, tak aby środek został grubszy, a brzegi cieńsze. Na środek nakładamy połowę farszu, a następnie składamy boki do środka, dokładnie zlepiamy i odwracamy naleśnik na drugą stronę. Powtarzamy czynność z drugim kawałkiem ciasta.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Domowe gruzińskie chaczapuri z serami, odc. 4 foto
4

Placki smażymy na suchej patelni na średnim ogniu. Placki są gotowe gdy ciasto zrumieni się i będzie chrupkie. Naleśniki przekładamy na talerze, a ich wierzch smarujemy masłem i oprószamy rozdrobnionym pieprzem kolorowym i solą.

Krok 4 - Doradca Smaku IV: Domowe gruzińskie chaczapuri z serami, odc. 4 foto
5

Podajemy z gęstą śmietaną.

Krok 5 - Doradca Smaku IV: Domowe gruzińskie chaczapuri z serami, odc. 4 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anet32 08.05.2016 15:41
Bardzo dobry przepis, smakowało bardzo:D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak