Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wędlina z indyka domowa

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pierś z indyka 1,6 kg
woda 100 ml
miód 3 łyżka
ocet winny czerwony 3 łyżka
sos sojowy jasny 2 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuka
chili 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka płaska

Przepis i sposób przygotowania na: Wędlina z indyka domowa

Do wody dodajemy ocet winny, płynny miód tymiankowy (może być także inny, ale koniecznie prawdziwy, a nie sztuczny), sól oraz chili. Dokładnie mieszamy.

Mięso z indyka oczyszczamy i dokładnie płuczemy. Obwiązujemy grubym sznurkiem, aby nadać mu ładny kształt.

Mięso wkładamy do rondla przystosowanego do pieczenia lub do keksówki.

Polewamy dokładnie z każdej strony mniej więcej połową marynaty.

Dodajemy liście laurowe. Pieczemy około 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (mniej więcej co 20 minut podlewamy 1/3 pozostałej marynaty). 30 minut przed końcem pieczenia, odwracamy mięso na drugą stronę.

Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostudzenia w temperaturze pokojowej, a następnie- jeśli chcemy mięso wykorzystać jako wędlinę na kanapki- wkładamy na minimum 3-4 godziny do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 29.05.2014 10:58
wspaniała!
Wiktoria29 29.05.2014 09:15
takie swojskie wędlinki są najlepsze
Lidzia 29.05.2014 05:21
Bardzo smaczne.
Janina 28.05.2014 23:06
Super smaczne swojskie mięsko;)
Christopher 28.05.2014 22:39
Pyszna,pewna wędlina.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak