Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta serowo – rabarbarowa z nutą cynamonu

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka krupczatka 260 gram
cukier drobny 60 gram
masło 125 gram
pasta z wanilii 2 łyżeczka
cynamon Prymat 1/2 łyżeczka

MASA

ser biały 250 gram
serek mascarpone 125 gram
rabarbar 300 gram
masło 50 gram
cukier puder 70 gram
skórka z cytryny
jajko 2 sztuka
budyń waniliowy 1/2 opakowanie

KRUSZONKA

mąka krupczatka 35 gram
masło 25 gram
cukier drobny 25 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta serowo – rabarbarowa z nutą cynamonu

Kroki postępowania

1
Składniki kruszonki posiekać nożem na stolnicy lub rozetrzeć w malakserze do uzyskania grudek, przełożyć do pojemnika i wstawić do lodówki.
Krok 1 - Tarta serowo – rabarbarowa z nutą cynamonu foto
2
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do malaksera i krótko wyrobić kruche ciasto lub posiekać nożem na stolnicy i szybko zagnieść. Zapakować je do woreczka foliowego i wstawić na 30 minut do lodówki.
Krok 2 - Tarta serowo – rabarbarowa z nutą cynamonu foto
3
Po tym czasie ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę o średnicy 25 cm.
Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 15-17 minut. Wyjąć i odstawić do przestygnięcia.
Krok 3 - Tarta serowo – rabarbarowa z nutą cynamonu foto
4
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać otartą skórkę z 1/2 cytryny, oba sery, budyń /proszek/ i jeszcze krótko zmiksować. Serową masę przełożyć na podpieczony kruchy spód. Na wierzchu rozłożyć oczyszczony i pokrojony rabarbar.
Posypać wcześniej przygotowaną kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec 45 minut. Upieczone ciasto wyjąć z formy, odstawić do przestygnięcia, a tuż przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.


*jeśli chcemy mieć idealnie równo upieczony kruchy spód należy ciasto przed włożeniem do piekarnika gęsto nakłuć widelcem, a następnie nakryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub suchymi ziarnami np. fasolą, grochem czy ryżem. Piec 10 minut, następnie zdjąć
Krok 4 - Tarta serowo – rabarbarowa z nutą cynamonu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 02.06.2014 18:26
apetyczne to ciasto
ada.la 02.06.2014 17:02
pyszna tarta
ben-ka 27.05.2014 16:50
Same pyszności,....same pyszności!
anemon 27.05.2014 11:43
Dziękuję i polecam.
Magula 27.05.2014 08:05
Super, rewelacyjna tarta
Edith85 27.05.2014 07:54
pyszności :)
anemon 27.05.2014 07:37
@misia53, dla mnie rabarbar i cynamon, to duet idealny. Dla mnie nie ma kompotu z rabarbaru bez cynamonu. W tym cieście cynamonu jest niewiele, ale świetnie pasuje do sera i rabarbaru.
misia53 27.05.2014 00:07
ciekawa jestem jak cynamon wpłynął na rabarbar
Mniam 26.05.2014 23:10
Bardzo smaczna tarta. Wszystko to co lubię :)
barbara11561 26.05.2014 22:20
świetne ciasto,lubię takie z sezonowymi owocami:)
Jadwiga/Jaga85 26.05.2014 22:06
Przepis super!
anemon 26.05.2014 21:41
Bardzo Wam dziękuję.
IwonaDD 26.05.2014 21:05
wspaniała tarta
kasienka23 26.05.2014 20:59
smakowite ciasto!
Alex_M 26.05.2014 20:51
cudnie wygląda! :)
V_kuchareczka 26.05.2014 20:50
wspaniała tarta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak