Przepis i sposób przygotowania na: stir-fry z krewetkami, chrupiącymi warzywami i makaronem mie w sosie sojowo-sezamowym
Makaron przygotować według instrukcji na opakowaniu.
Marchew i paprykę pokroić w słupki a cebulę dymkę pokroić w plastry. Oddzielić cebulkę od szczypioru.
Przygotować sos, olej sezamowy wymieszać z sosem sojowym, ostrygowym, imbirem, sosem chili oraz cukrem. Wymieszać dodać wody i ponownie całość połączyć.
Rozgrzać łyżkę oleju i smażyć krewetki ok. 2 minut, następnie dodać cebulkę dymkę i smażyć 1 minutę. Potem dodać marchew i paprykę i smażyć ok. 2 minut. Następnie dodać gotowy makaron i zalać sosem. Całość dokładnie i energicznie wymieszać a następnie dodać szczypior i kiełki. Ponownie całość wymieszać i podawać od razu.