Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzybowe pierogi

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 50 dag
gorąca woda 280 ml
sól szczypta

Farsz

grzyby suszone 35 dag
cebula 1 sztuka
olej rzepakowy 2 łyżka
sól do smaku
pieprz

Dodatkowo

cebula
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Grzybowe pierogi

Grzyby płyczemy i moczymy przez 1-2 godziny w letniej wodzie.

Gotujemy do miękkości, odcedzamy, a następnie drobno siekamy.

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę.

Podsmażamy na rumiano na rozgrzanym maśle lub oleju.

Dodajemy grzyby i co chwilę mieszając smażymy do chwili odparowania płynów. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, pozostawiamy do przestudzenia.



Do mąki dodajemy szczyptę soli. Zalewamy wrzątkiem, mieszamy łyżką, a po chwili wyrabiamy energicznie elastyczne ciasto.

Przykrywamy ciasto zwilżoną ściereczką i odstawiamy na około 30 minut.



Połowę ciasta rozwałkowujemy bardzo cienko na oprószonej mąką stolnicy (pozostałe ciasto trzymamy pod ściereczką).

Szklanką wycinamy kółeczka i kolejno na środku każdego kółka kładziemy łyżeczkę farszu, zginamy na pół i sklejamy dokładnie.

Czynność powtarzamy do wyczerpania składników.

Pierogi wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną, wodę, i gotujemy około 5 minut od wypłynięcia. Podajemy polane cebulką podsmażoną na oleju rzepakowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 21.08.2014 11:26
coś pysznego
misia53 12.05.2014 21:38
takie pierożki to rarytas
kloruś 12.05.2014 10:14
kocham pierogi z grzybami a Twoje wyglądają absolutnie przepysznie.
iziona 12.05.2014 06:32
Pierogi pyszne, ale zdjęcie bardzo apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak