Przepis i sposób przygotowania na: Grzybowe pierogi
Gotujemy do miękkości, odcedzamy, a następnie drobno siekamy.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę.
Podsmażamy na rumiano na rozgrzanym maśle lub oleju.
Dodajemy grzyby i co chwilę mieszając smażymy do chwili odparowania płynów. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, pozostawiamy do przestudzenia.
Do mąki dodajemy szczyptę soli. Zalewamy wrzątkiem, mieszamy łyżką, a po chwili wyrabiamy energicznie elastyczne ciasto.
Przykrywamy ciasto zwilżoną ściereczką i odstawiamy na około 30 minut.
Połowę ciasta rozwałkowujemy bardzo cienko na oprószonej mąką stolnicy (pozostałe ciasto trzymamy pod ściereczką).
Szklanką wycinamy kółeczka i kolejno na środku każdego kółka kładziemy łyżeczkę farszu, zginamy na pół i sklejamy dokładnie.
Czynność powtarzamy do wyczerpania składników.
Pierogi wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną, wodę, i gotujemy około 5 minut od wypłynięcia. Podajemy polane cebulką podsmażoną na oleju rzepakowym.